Начало > Новини > Съдържание

Продуктова категория

Контрастиращи заваряване техники, използвани за тръбопроводи и рафинерии тръбопроводи
Mar 12, 2016

Когато човек се вгледа на огромен нефт и газ инсталация като рафинерия разпределени много акра и представляващи милиони долари на оборудване и инвестициите в инфраструктура, не може да види суров нефт инжектира в рафинерия за процеса на рафиниране. Това е защото на суров нефт се транспортира чрез подземни тръбопроводи. Помпена станция, която изпомпва масло в тръбопровода също се намира далеч от рафинерията.

Но газопровода подземни и надземни рафинерията са там за една цел. Това е да се осигури рафинирано масло и други продукти на обществеността. Тръбопровода е за превоз на суров нефт и рафинерията е за рафиниране на този суров петрол.

Това е интересно да знаете, че на заваряване техники за тези допълнителни структури са напълно противоположни една на друга. Спускане заваряване техники се използват за заваряване на тръбопровод, докато нагоре заваряване се използва за заваряване рафинерия тръбопроводни системи. Дори и заваряване кодове и методите за проверка са различни. Заваряване на тръбопровод се контролира от API 1104, като има предвид, че рафинерията тръбопроводи работа се контролира от ИАНМСП Sec IX.

В тази статия ние ще обсъдим един по един, как и защо два заваряване методи се различават един от друг. Следните са основните области, където намираме най-вече разликата: 1.) заварка съвместни, 2.) използването на скоби, 3.) заваряване техника, 4.) кодове и стандарти, 5.) електрод покритие и 6.) заваряване скорост.

Съвместни Weld

Дебелината на тръби, използвани за тръбопровод е обикновено по-малко от тази, използвана в рафинерия тръбопроводи и края на тръбата на газопровода са машина микрофаска докато тръбата завършва на рафинерията тръбопроводи съвместно са ръчно нарязани и микрофаска. Тези два фактора играят важна роля при определяне на противоположни заваряване техники.

Тъй като тръбата края на тръбопровода тръба е фабрично обработени и гладка, той е лесен за използване Притискач вътрешен да настроите двата края на тръбопровода съвместно притежание единни корен пропастта без гвоздеи, по този начин спускане заваряване техника (фигура 1) е по-добър избор за бърз заваряване. В контраст, в случай на рафинерията тръбопроводите не само е по-голяма дебелина на тръбата но също ръчно изработени релефни рамки не са толкова гладко. Так заварки се използват вместо скоби и корен разликата не е толкова еднакви както в случая на газопровода съвместни. Следователно нагоре, заваряване техника (фигура 2) е по-добър избор.

Още една причина е размера на корен пропастта между тръбопроводи и тръбопроводи заварените съединения. Главната празнина за тръбопровод съвместни е 1.6 mm (фигура 3) в сравнение с 3 мм в тръбопроводите заварка съвместни (фигура 4). Съвместно с по-малки корен пропуск могат да бъдат лесно заварени със спускане техника, слели двете корен лица, докато в по-голям корен пропуски трябва тъкане движение на електрода да се сливат двете корен повърхности.

Използване на скоби
Крос-кънтри тръбопроводи, които се разпространяват за мили са заварени на правото на път. В контраст растителна тръбите ставите са подготвени и заварени в семинар. Заварка съвместна подготовка се извършват запазването на този фактор.

Притискач вътрешен (фигура 5) се използва вътре в газопровода ставата за бърза настройка и могат да бъдат отстранени от втория край на тръбата, след като корен и горещи проходи са пълни. Като има предвид, поради кратко и наведе дължини на тръбни съединения като фитинги, заварените съединения се приготвят с или без използване на външни фиксатори.

Друга разлика е използването на гвоздеи. На газопровода ставите няма гвоздеи се използват като корен и горещи проходи са завършени веднага когато Притискач вътрешен е на място, като има предвид, че при растенията тръбопроводите, заварка гвоздеи се използват за подготовка на заварените съединения за заварка на по-късен етап.

Заваръчна техника

Както е обяснено по-рано, за това защо тръбопроводи са заварени с помощта на техника за спускане и тръбопроводи с трудна техника, в спускане техника двама заварчика заварка един съвместен едновременно от върха до дъното на тръбата на противоположните страни като има предвид, че на тръбопроводи съвместна работа, една заварчик завърши целият съвместен заваряване от дъното към върха на тръбопроводи съвместно.

Кодове и стандарти

Както е посочено по-рано, газопровода заваряване се извършва по отношение на API 1104 код и заваряване от ИАНМСП Sec IX на растенията.

За тръбопровод заварчик изпитваната проба се провежда в хоризонтално положение (фигура 7) като има предвид, че изпитваната проба на растителни тръбопроводи заварчик се държи в позиция 45 градуса (фигура 8). Това е защото тръбопровод заварки са направени в хоризонтално положение и тръбни заварки се извършват в хоризонтално, вертикално и на 45-градусов ъгъл позиции.

Разрушително изпитване купони също са различни за техники, както е показано на фигура 9 и фигура 10.

Електрод покритие
За спускане заваряване, всички електроди използвани са от целулоза покритие като имат предвид, че за нагоре заваряване електрод, използвани за прохода корен е от целулоза покритие и останалите са изпълнени с ниско водородно обложен електроди. Причините за това са 1) дебелината на газопровода стената, която обикновено е по-малко от 12,5 мм; 2) лесно отстраняване на шлака; 3) заваряване скорост и 4) тънък топчета от целулозни електроди. Всичко това са изискванията на тръбопровода за заваряване като има предвид, че в завода тръбопроводи дебелината на тръбата е по-голяма, затова тъкане движение на електрода се изисква да заварка тежки дебелина тръбни съединения. За тази цел се използват ниско водородни електроди.

Скорост на заваряване

Последното – но не най-голямата разлика между тръбопровод и растителни тръбопроводи заваряване е скоростта на заваряване производство. Тук са някои от причините за тази разлика в скоростта на заваряване:

1. тръбопроводи ставите са коригирани и tacked в семинар и обикновено една заварчик допълва цялата съвместни, заваряване корен, пълнене и ОСП проходи. Като има предвид, че на прелети тръбопровод, ставата се коригира с вътрешна клема на сайта и заваряване се извършва от екип от предимно две корен преминават заварчици, две горещи преминават заварчици, две попълване преминават заварчици и два тавана преминават заварчици.

Двете заварчици извършване на заваряване на противоположната страна на тръбопровода съвместно и заваряване на екипажа се движи в една каравана на открито. Като резултат заваряване производство скорост е много повече от тръбопроводи ставите, заварени в семинар.

2. спускане заваряване техника дава добра заваряване производство на тръбопровод когато дебелината на тръбата е предимно 12 mm или по-малко, като има предвид, че тръбопроводи ставите са с по-голяма дебелина и нагоре, заваряване техника изисква повече време; по този начин заваряване производство е по-малко в сравнение с тръбопровода.

3. друга причина за по-бързо заварка скорости по тръбопроводи е електрод движение от горе до долу и с не тъкане движение. Като има предвид, че електрод се премества от отдолу нагоре по тръбопроводи съвместно и тъкане на електрода забавя скорост на заваряване.

Автор
Кирил M. Радван Малик
е квалифициран инженер от Университета по инженерство и технологии, Лахор, Пакистан и притежателят на бакалавърска степен по техническо образование от Политехническо училище установени от Оклахома държавен университет в Равалпинди, Пакистан. Той е бил член на американското общество за заваряване (AWS) и американското общество на машинни инженери САЩ.